Istuin viikonlopun kasvattajan peruskurssilla, vaikkei mitään kasvatusaikeita olekaan. Kurssi oli oikein mielenkiintoinen, tosin käytettävissä oleva aika oli aivan liian pieni käsiteltäviin asioihin nähden. Jos käytössä olisi ollut 2 viikonloppua, heränneet kysymyksetkin olisi ehkä keritty käsitellä.

Yleisesti kurssilla käsiteltiin hyvää koiranhoitoa ja koiran pitoa, jalostusasioita erittäin pintapuolisesti, tiineyden aikaista hoitoa ja sopimusasioita. Hyvän koiranhoidon ei pitäisi olla kellekään osallistujalle uutta asiaa. Aikaisemmin kennelneuvojana toimineen henkilön kertomukset, mitä erikoisimmista selityksistä ja kummallisuuksista ihmisten kennelin pitoon liittyen valitettavasti kertoo jotain muuta tietämyksestä ja viitseliäisyydestä hyvään koiranpitoon. Valitettava arvio oli, että jos 80 osallistujasta 50 tulevaisuudessa kasvattaa, ainakin viiden toimintaan joutuu jossain vaiheessa puuttumaan.

Pääpainon koirankasvatuksessa kaiketi pitäisi olla jalostuksessa ja hyvässä hoidossa. Oikeasti suurimmat ongelmat ovat sopimuspuolella. Joko ei ymmärretä kohtuullisuutta tai tarkoituksella tehdään kohtuuttomia sopimuksia. Asianajajaliitto varmasti taputtaa käsiään koiraharrastuksen lisääntyessä entisestään.

Tentti ei todellakaan ollut vaikea. Sääntöjen tunteminen, sopimuksien ymmärtäminen ja aavistus jalostuksen alkeista riittää helposti kurssin läpäisemiseen. Kokonaisuudessaan kurssi oli oikein mielenkiintoinen, vaikkei koskaan yhtään pentuetta tekisikään.